Αγαπητές μου συμπολίτισσες, Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Όλοι με γνωρίζετε αφού εδώ γεννήθηκα, εδώ μεγάλωσα, εδώ ζω με την οικογένειά μου. Ξέρετε ακόμη τη μεγάλη αγάπη μου για την Πάρο και τους ανθρώπους της. Αυτά ακριβώς με έκαναν να πάρω την απόφαση να θέσω υποψηφιότητα για το αξίωμα του Δημάρχου Πάρου.

Βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023 για την ανάδειξη της νέας Δημοτικής αρχής.

Η Πάρος βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Όλοι αναγνωρίζουμε ότι η εξέλιξη του τουρισμού μπορεί να έφερε χρήμα στο νησί μας, όχι όμως κι ανάλογη ποιότητα ζωής. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν παρθούν οι σωστές αποφάσεις ο τόπος μας θα οδηγηθεί σε μη βιώσιμες καταστάσεις.

Μαζί με μια ομάδα συμπολιτών μας, κυρίως νέων, πήραμε την πρωτοβουλία και δημιουργήσαμε τον συνδυασμό «ΠΑΡΟΣ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΕΝΟΤΗΤΑ» για να παρέμβουμε στις δημοτικές εκλογές.

Τα προβλήματα πολλά και περίπλοκα, και μερικά από αυτά απαιτούν δύσκολες αποφάσεις. Η καθημερινότητα και η ποιότητα ζωής μας υποβαθμισμένες, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Εμείς, μετά από σκληρή δουλειά καταρτίσαμε ένα πρόγραμμα για την επόμενη ημέρα, υλοποιήσιμο, έχοντας θέσει προτεραιότητες που θα εφαρμοστούν άμεσα για να ανακουφίσουν την ζωή μας.

Όλοι καταλαβαίνουμε ότι δεν πάει άλλο. Η σημερινή δημοτική αρχή δοκιμάστηκε για εννέα χρόνια χωρίς όμως να δώσει λύση στα σοβαρά προβλήματα της Πάρου. Το ίδιο κι η αντιπολίτευση η οποία περιορίστηκε σε μια κριτική εκ του ασφαλούς.

Ήρθε λοιπόν η ώρα η Πάρος να κάνει την αλλαγή. Η μόνη Δημοτική Παράταξη που μπορεί να εγγυηθεί τη βιωσιμότητα του νησιού μας για την επόμενη ημέρα είμαστε εμείς.

Διαθέτουμε ένα εξαιρετικό δυναμικό, με γυναίκες κι άντρες που έχουν καταξιωθεί στον τομέα τους, με γνώση κι εμπειρία, διάθεση και αποφασιστικότητα να εφαρμόσουν στην πράξη το πρόγραμμα για μια βιώσιμη Πάρο και για αναβάθμιση της ζωής μας.

Σας ζητώ λοιπόν να μας στηρίξετε στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου για να κάνουμε μαζί την αλλαγή. Σας ζητώ να με εμπιστευτείτε, όπως με εμπιστευτήκατε όλα αυτά τα χρόνια και σας ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά γι’ αυτό. Σας διαβεβαιώνω ότι ούτε τώρα θα σας διαψεύσω. Ο Κώστας Μπιζάς είναι ένας από εσάς.

Σας κοιτώ στα μάτια με ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη, όπως συνηθίζω να σας κοιτώ όλα τα χρόνια της ζωής μου. Μαζί θα πορευτούμε στην επόμενη μέρα για το νησί μας.

Με Ευθύνη και Ενότητα!

Με εκτίμηση,
Κώστας Ν. Μπιζάς
Υποψήφιος Δήμαρχος Πάρου

1

ΕΙΣΑΓΩΓΗ – ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Η Παράταξη «Πάρος με Ευθύνη και Ενότητας» είναι τέκνο της ανάγκης. Της ανάγκης που διακατέχει ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας για μια βαθιά αλλαγή στα δημοτικά πράγματα της Πάρου. Όλοι το βλέπουμε ότι το νησί μας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι στον τομέα της ανάπτυξής του και ότι αν δεν παρθούν πολύ σύντομα δραστικά μέτρα για τον έλεγχο της ανάπτυξης αυτής κινδυνεύει με μόνιμη αλλοίωση της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του.

Είναι προφανές ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή, η οποία μετά από 2 θητείες διεκδικεί και μια τρίτη, αφού αναμετρήθηκε επί 9 χρόνια με τα προβλήματα αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων. Δεν είναι μόνο η αδυναμία της να δει μακριά και να σχεδιάσει το μέλλον του νησιού. Είναι και η απόλυτη διαχειριστική ανεπάρκειά της, η αδυναμία της να δώσει με ένα συστηματικό τρόπο λύση στα απλούστερα θέματα της καθημερινότητας. Είναι επίσης ο τρόπος λειτουργίας της με τη λογική του πελατειακού συστήματος, της αναξιοκρατίας και της εξυπηρέτησης των πάσης φύσεως φίλιων συμφερόντων.

Αλλά και η παράταξη της αντιπολίτευσης στον Δήμο, που επίσης εκτίθεται και πάλι στις προσεχείς εκλογές, πέρα από τη συμβολή της σε επιμέρους θέματα λόγω της ανυπαρξίας πολιτικής από την πλειοψηφία, δεν κατόρθωσε να δώσει το στίγμα των αναγκαίων παρεμβάσεων για την απαιτούμενη αλλαγή κατεύθυνσης των πραγμάτων στην Πάρο.

Σε αυτές τις συνθήκες, ένας μεγάλος αριθμός πολιτών της Πάρου, με τον καταξιωμένο στις συνειδήσεις των Παριανών Κώστα Μπιζά ως υποψήφιο Δήμαρχο, με πολλούς νέους ανθρώπους και επιτυχημένους επαγγελματίες και μαζί με δοκιμασμένα στα κοινά στελέχη, αποφάσισαν να διεκδικήσουν τη Δημοτική Αρχή έχοντας ξεκάθαρους στόχους σε όλα τα μείζονα θέματα που απασχολούν το νησί και με ένα σαφές πλαίσιο που δίνει προτεραιότητα:

  • Στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας σε κατοίκους και επισκέπτες. Μια βελτίωση που θα έρθει με την αναβάθμιση των υποδομών μας, την αποκατάσταση της αποτελεσματικής λειτουργίας των Δημοτικών και Δημόσιων Υπηρεσιών και την επίτευξη μιας λειτουργικής καθημερινότητας.
  • Στην προστασία του περιβάλλοντος και της φυσιογνωμίας του νησιού μας. Η προστασία αυτή είναι αναγκαία όχι μόνο ως στοιχείο της ταυτότητας και του πολιτισμού μας αλλά και ως προϋπόθεση της συνέχισης της ακμαίας οικονομικής δραστηριότητας στον τόπο μας.
  • Στην οικονομική ανάπτυξη που συνδυάζει με ισόρροπο τρόπο τον κύριο πυλώνα της, τον τουρισμό, με άλλες συμπληρωματικές δραστηριότητες, όπως είναι ο πρωτογενής τομέας, η οικοδομική δραστηριότητα και ο πολιτισμός. Μια οικονομική ανάπτυξη της οποίας ο παραγόμενος πλούτος θα διαχέεται στην τοπική κοινωνία, ώστε να ωφελούνται όλοι οι κάτοικοι από αυτήν.

Όλα αυτά συνυφαίνονται με τη δημιουργία και την εφαρμογή ενός ρεαλιστικού και βιώσιμου σχεδίου με συγκεκριμένο πλαίσιο αρχών, κανόνων και πρακτικών που θα στοχεύει στην αειφορική ανάπτυξη της Πάρου, σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες του νησιού και την κοινωνία των πολιτών. Αειφορική ανάπτυξη όμως με την πραγματική έννοια του όρου και όχι ως σύνθημα και γράμμα κενό, όπως χρησιμοποιείται πλέον κατά κόρον ακόμα και από εκείνους που πράττουν τα εντελώς αντίθετα, όπως είναι η περίπτωση της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής.

Δέσμευσή μας, και αυτό ήδη το εφαρμόζουμε, είναι η τακτική διαβούλευση και επικοινωνία με την τοπική κοινωνία, τις επαγγελματικές οργανώσεις, τους Παριανούς που ζουν εκτός νησιού, καθώς και τους πολίτες άλλων χωρών που κατοικούν στην Πάρο ώστε όλες οι αναγκαίες αλλαγές να επιτευχθούν με τις μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις.

2

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ

2.1 Διοίκηση Δήμου

Για εμάς ο ακρογωνιαίος λίθος της αναπτυξιακής πολιτικής του Δήμου είναι η ικανοποιητική και αποτελεσματική λειτουργία των Υπηρεσιών του. Σεβόμαστε τους εργαζομένους -υπό συχνά αντίξοες συνθήκες-σε αυτές. Σεβόμαστε τους πολίτες του νησιού μας που δικαιούνται να διεκδικούν ποιοτικές υπηρεσίες από τη Δημοτική Αρχή. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζουμε:

  • Την αξιοποίηση και ενίσχυση όπου απαιτείται, κατά τρόπο ορθολογικό και αποτελεσματικό, του ανθρώπινου δυναμικού των Υπηρεσιών του Δήμου μας.
  • Την αξιοκρατική λειτουργία της Διοίκησης, τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, την ανασυγκρότηση του Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών του Δήμου και την ψηφιακή λειτουργία, που αποτελούν τους βασικούς μας στόχους για τη διαφάνεια και την εσωτερική λειτουργία του Δήμου μας.
  • Τη μείωση της γραφειοκρατίας και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών και την παροχή απομακρυσμένων υπηρεσιών.
  • Τη συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις με τις κοινοτικές συνελεύσεις, ενώ παράλληλα με τα τοπικά συμβούλια των νέων ενθαρρύνουμε την ενασχόληση της νεολαίας μας με τα κοινά.

Μεσοπρόθεσμος στόχος μας είναι η ανέγερση νέου Δημαρχείου που θα καλύπτει τη στέγαση όλων των Δημοτικών Υπηρεσιών, τις καλύτερες δυνατές συνθήκες εργασίας στους εργαζομένους και την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση στον πολίτη. Προς τούτο προγραμματίζουμε την εξεύρεση του κατάλληλου οικοπέδου και στη συνέχεια την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών.

2.2 Καθημερινότητα – Ποιότητα Ζωής

Πρωταρχική μας μέριμνα είναι η συνεχής βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής του πολίτη, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν υποβαθμιστεί σοβαρά λόγω της διαχειριστικής ανεπάρκειας της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζουμε τις παρεμβάσεις μας στους ακόλουθους τομείς:

Α. Καθαριότητα

Στον τομέα της συλλογής των απορριμμάτων θα προχωρήσουμε με τα παρακάτω μέτρα:

  • Τον επανασχεδιασμό του προβληματικού και αναποτελεσματικού σημερινού συστήματος.
  • Την οργανωτική αναβάθμιση, την ανανέωση του εξοπλισμού και τη σωστή στελέχωση.
  • Τη στήριξη των εργαζομένων στην καθαριότητα.
  • Τη συστηματική επανεκπαίδευση της κοινωνίας για τα κρίσιμα ζητήματα του διαχωρισμού και της ανακύκλωσης σε συνδυασμό με την παροχή κινήτρων κυρίως προς τις επιχειρήσεις για την εφαρμογή των σχετικών μέτρων.

Στον τομέα της διαχείρισης θα συνεργαστούμε ενεργά με τον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου Α.Ε., ώστε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη από τις σύγχρονες πρακτικές διαχείρισης που σταδιακά εισάγονται στα νησιά μας, όπως π.χ. η κομποστοποίηση. Κεντρικό ζήτημα στον τομέα αυτό είναι ο διαχωρισμός των απορριμμάτων στην πηγή, κάτι στο οποίο θα εστιάσουμε με ιδιαίτερη προσπάθεια, ώστε να εξασφαλιστεί η αναγκαία συνεργασία κυρίως με τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους κατασκευαστές και βεβαίως με τους πολίτες. Επίσης θα αξιοποιήσουμε με συστηματικό τρόπο τα υπό δημιουργία 2 «πράσινα σημεία» του Δήμου και θα εξετάσουμε την επέκτασή τους και σε άλλες περιοχές του νησιού.

Β. Κυκλοφοριακό – Στάθμευση

Η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος όπως και του προβλήματος στάθμευσης που αντιμετωπίζει η Πάρος σε πολλούς από τους οικισμούς της μπορεί να γίνει μόνον μέσα από την εκπόνηση και εφαρμογή μιας σοβαρής κυκλοφοριακής μελέτης σε επίπεδο νησιού. Τη μελέτη σκοπεύουμε να την αναθέσουμε τάχιστα γιατί τα σχετικά προβλήματα αποκτούν με το χρόνο δυσβάστακτες διαστάσεις. Η κυκλοφοριακή μελέτη θα συνταχθεί με όρους προτεραιότητας στην προστασία των οικισμών από τη διαμπερή κυκλοφορία και στη διαφύλαξη του παραδοσιακού χαρακτήρα τους. Επίσης θα αντιμετωπιστούν οι νέες επιβαρύνσεις που αναμένεται να προκύψουν σε λίγα χρόνια από την επέκταση του αεροδρομίου.

Παράλληλα θα προχωρήσουμε -με άμεσα μέτρα-στη βελτίωση των συνθηκών τόσο στο κυκλοφοριακό, όσο και στο πρόβλημα στάθμευσης. Ενδεικτικά σχεδιάζουμε:

  • Άμεσες τοπικές επεμβάσεις βελτίωσης των κυκλοφοριακών συνθηκών, σε σημεία που παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις (π.χ. Περιφερειακός Παροικίας), περιλαμβανόμενης της πιθανής εγκατάστασης φαναριών σε κάποια από αυτά.
  • Επέκταση της δημοτικής συγκοινωνίας στην Παροικία και δημιουργία αντίστοιχης στη Νάουσα.
  • Σταδιακή δημιουργία δικτύου πεζοδρόμων στους οικισμούς και στις παρυφές τους.
  • Σταδιακή δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων.
  • Συστηματική συντήρηση και σήμανση, σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, του οδικού δικτύου σε όλο το νησί.
  • Αναδιοργάνωση και εξορθολογισμό των δημοτικών υποδομών στάθμευσης σε όλο το νησί.
  • Επέκταση της ελεγχόμενης στάθμευσης εντός των οικισμών.
  • Αναδιοργάνωση των υπαρχόντων χώρων στάθμευσης ώστε να είναι αποδοτική η λειτουργία τους (π.χ. διαχωρισμός χώρων μικρής και μεγάλης διάρκειας στάθμευσης, εισαγωγή μικρού τέλους στάθμευσης, διαγράμμιση όπου δεν υπάρχει κλπ.).
  • Αγορά ή μακροχρόνια μίσθωση πρόσθετων χώρων όπου είναι αναγκαίο.
  • Διασύνδεση των χώρων στάθμευσης με το δίκτυο της δημοτικής συγκοινωνίας κ.α.
  • Δημιουργία χώρου στάθμευσης αποκλειστικά για μηχανές μεγάλου ή μικρού κυβισμού, έναντι μικρού τέλους.

Γ. Κοινόχρηστοι Χώροι

Στόχος μας είναι η αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων και η ισορροπία ανάμεσα στην κάλυψη των αναγκών των πολιτών για άνετη κυκλοφορία και αναψυχή από τη μια πλευρά και των επιχειρήσεων για την αποδοτική λειτουργία τους από την άλλη, στο πλαίσιο πάντα του σεβασμού της νομιμότητας. Σχεδιάζουμε στο πλαίσιο αυτό:

  • Την ορθολογική κατανομή των χρήσεων στους κοινόχρηστους χώρους, ώστε να μπορούν να καλυφθούν ισόρροπα οι ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεων.
  • Την αναβάθμιση των πλατειών, των χώρων πρασίνου και των παιδικών χαρών.
  • Τη σημαντική βελτίωση της προσβασιμότητας για τους πολίτες όλων των ηλικιών, περιλαμβανομένων των ΑΜΕΑ.
  • Την αξιοποίηση του Αγροκηπίου Παροικιάς στη βάση των εισηγήσεων της σχετικής Επιτροπής που εγκρίθηκαν τον Φεβρουάριο του 2022 από το Δημοτικό Συμβούλιο. Προϋπόθεση της αξιοποίησης αυτής είναι η προώθηση της μελέτης του Master Plan για τον χώρο, για την οποία δεν έχει γίνει καμιά απολύτως ενέργεια από πλευράς Δημοτικής Αρχής εδώ και ενάμιση χρόνο.

Δ. Παραλίες

Θα διαφυλάξουμε κατά προτεραιότητα τον κοινόχρηστο χαρακτήρα των παραλιών, ασκώντας τις προβλεπόμενες εκ του Νόμου αρμοδιότητες της Δημοτικής Αρχής για την τήρηση των κανόνων που διέπουν τις μισθώσεις μέρους αυτών.

Ε. Δημοτικές Υπηρεσίες

Βασικό στοιχείο της ποιοτικής καθημερινότητας του πολίτη είναι η ταχεία και ικανοποιητική κάλυψη των αναγκών του από τις Δημοτικές Υπηρεσίες. Στα πλαίσιο αυτό σχεδιάζουμε:

  • Τη διεκδίκηση από την κεντρική εξουσία των αναγκαίων προσλήψεων για την πλήρη στελέχωση των Υπηρεσιών του Δήμου, όπου είναι αναγκαίο.
  • Την επέκταση και προώθηση της ψηφιοποίησης των Υπηρεσιών του Δήμου, για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Στ. Ζώα Συντροφιάς

Θα αναλάβουμε ως Δημοτική Αρχή τις ακόλουθες πρωτοβουλίες:

  • Τη δημιουργία Ειδικής Αυτοτελούς Υπηρεσίας Ζώων, στο πλαίσιο του Δήμου.
  • Τη σύνταξη από τον Δήμο Ειδικού Προϋπολογισμού για αδέσποτα ζώα συντροφιάς.
  • Τη συνεργασία με φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις.
  • Τη δημιουργία μικρού χώρου φιλοξενίας γατών μετά τη στείρωση και/ή χειρουργική τους επέμβαση.
  • Τη δημιουργία χώρου υγειονομικής ταφής και/ή αποτεφρωτηρίου ζώων.
  • Την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για τη φιλοζωία.

2.3 Δημόσια Υγεία

Το θέμα της Δημόσιας Υγείας είναι ένα από τα σοβαρότερα και πιο ευαίσθητα που αντιμετωπίζουν τόσο ο μόνιμος πληθυσμός της Πάρου όσο και οι δεκάδες χιλιάδες των επισκεπτών της κάθε χρόνο. Η Παράταξή μας θα εστιάσει στη βελτίωση και αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στο νησί, είτε με άμεσες ενέργειες σε τομείς όπου έχει αυτή τη δυνατότητα, είτε με συνεχείς παρεμβάσεις στο επίπεδο της Κυβέρνησης, όπου λαμβάνονται οι μείζονες αποφάσεις.

Πιο συγκεκριμένα θα αναληφθεί πρωτοβουλία και θα γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες προς το Υπουργείο Υγείας για τη δημιουργία μιας νέας σύγχρονης Δομής Υγείας, πλήρως στελεχωμένης και εξοπλισμένης που θα ανταποκρίνεται και θα καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων για όλο τον χρόνο.

Μέχρι την υλοποίηση του παραπάνω σχεδίου θα καταβάλουμε σύντονες προσπάθειες για αναβάθμιση της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας μέσα από:

  • Την ισχυρή διεκδίκηση για πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις προβλεπόμενες από το σχετικό Κανονισμό ειδικότητες, όπως επίσης και της προμήθειας αναλώσιμων και της εγκατάστασης του αναγκαίου εξοπλισμού.
  • Τη δημιουργία πρόσθετων κινήτρων για την εγκατάσταση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στην Πάρο και την ουσιαστική υποστήριξή τους στην αντιμετώπιση του προβλήματος της στέγης.
  • Την υποστήριξη με κάθε τρόπο της εισαγωγής της σύγχρονης τεχνολογίας στην αντιμετώπιση των περιστατικών στο Κέντρο Υγείας και κυρίως της τηλεϊατρικής, σε συνεργασία με κεντρικά νοσοκομεία της Αθήνας, για την αντιμετώπιση κατά κύριο λόγο των επειγόντων περιστατικών.
  • Τη στήριξη της λειτουργίας των Περιφερειακών Ιατρείων του νησιού.

Πέραν των προαναφερόμενων θα επιδιώξουμε μεσοπρόθεσμα και στο πλαίσιο της νέας Δομής Υγείας την ίδρυση μονάδας αιμοκάθαρσης στην Πάρο, στελεχωμένης με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, που θα εξυπηρετεί τους νεφροπαθείς, μόνιμους και εποχικούς κατοίκους της Πάρου και της Αντιπάρου και των γύρω νησιών.

Στο θέμα των διακομιδών για τα επείγοντα περιστατικά θα ασκήσουμε πιέσεις προς το Υπουργείο Υγείας για τον εξορθολογισμό και τη βελτίωσή τους με πλωτά και εναέρια μέσα που κυρίως αφορούν στην Πάρο.

Παράλληλα θα επιδιώξουμε σε συνεργασία με το Βελέντζειο Ίδρυμα την εξασφάλιση των προϋποθέσεων για την επαναλειτουργία του υγειονομικού αεροσκάφους. Ο Δήμος θα συνδράμει σε αυτό οικονομικά και με όποια άλλα μέσα διαθέτει.

2.4 Κοινωνική Μέριμνα

Οι δυνατότητες παρέμβασης του Δήμου στο πεδίο της κοινωνικής μέριμνας είναι πολύ μεγάλες και διαθέτουμε σχέδιο δράσεων σε ένα ευρύ φάσμα θεσμών

  1. Κέντρο Κοινότητας Δήμου Πάρου.

Βελτίωση στελέχωσής του, διερεύνηση νέων συνεργασιών με φορείς όπως «ΕΠΑΨΥ» και «ΘΗΣΕΑΣ», σύσταση Ειδικής Ομάδας Διοικητικής Βοήθειας και Γραμμής Υγείας, σύσταση Δημοτικού Γραφείου Προώθησης της Απασχόλησης, Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Κατάρτισης κλπ.

  1. Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Βελτίωση της στελέχωσης και διεύρυνση των παροχών του για την πιο εύρυθμη λειτουργία του (π.χ. ανάληψη εφαρμογής προγράμματος εμβολιασμού των ηλικιωμένων, παροχή δυνατότητας κατ’ οίκον νοσηλείας κλπ.)

  1. Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Νάουσας

Ενίσχυση της λειτουργίας του με συνέχιση της χρηματοδότησής του από Ευρωπαϊκούς Πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και πλήρης στελέχωσή του. Έτσι θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας.

  1. ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας, Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Δήμου Πάρου

Στο πλαίσιο της κοινωνικής προστασίας, της αλληλεγγύης και πρόνοιας, με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων, σχεδιάζουμε:

  • Μέριμνα για την 3η ηλικία και τους αναξιοπαθούντες.
  • Στήριξη της λειτουργίας των ΚΑΠΗ με πλήρη εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
  • Δημιουργία συμβουλευτικού σταθμού άνοιας.
  • Ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των εθελοντικών ομάδων και των συλλόγων που δρουν στην Πάρο.
  • Συνεργασία με την Εκκλησία σε θέματα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης.
  • Παιδική Μέριμνα – Λειτουργία Παιδικών Σταθμών.
  1. Δράσεις Κοινωνικής Μέριμνας Δήμου Πάρου

Ενίσχυση και εκσυγχρονισμός του Κέντρου ΑΜΕΑΙ στη Νάουσα, αναβάθμιση των παιδικών χαρών και δημιουργία νέων παιδικών πάρκων. Ενημέρωση των δημοτών για θέματα δημόσιας υγείας και κοινωνικής μέριμνας, συμμετοχή σε προγράμματα κοινωνικής μέριμνας, όπως το πρόγραμμα για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα κ.α..

  1. Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας.
  • Ανασχεδιασμός και Επαναλειτουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου: Πρόγραμμα «Εκπαιδευτικής Υποστηρικτικής Διδασκαλίας»
  • Στήριξη του Δήμου στο ήδη υπάρχον Κοινωνικό Παντοπωλείο από την Π.Ε. ΠΑΡΟΥ.
  • Δημιουργία Κοινωνικού Φαρμακείου για ευάλωτες ομάδες.
  1. Γηροκομείο
  • Στήριξη του Γηροκομείου σε συνεργασία με την Εκκλησία.

2.5 Εκπαίδευση

Στο πλαίσιο του θεσμικού μας ρόλου θα στηρίξουμε τη Δημόσια Παιδεία, παρέχοντας υλικοτεχνική βοήθεια σε όλα τα σχολεία του νησιού μας κι αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την επίλυση των κτηριακών και των λειτουργικών προβλημάτων τους, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις των σχολείων και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων.

  • Άμεση προτεραιότητά μας η ολοκλήρωση της μελέτης για το νέο Γυμνάσιο Πάρου και η κατασκευή του με την ένταξή της σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
  • Κατασκευή σύγχρονων εκπαιδευτικών κτηρίων (νηπιαγωγείων, δημοτικών κλπ.).
  • Ενισχυτική διδασκαλία στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου μέσω του εικαστικού εργαστηρίου του Δήμου του οποίου η λειτουργία θα εξυπηρετεί και αυτόν τον σκοπό.
  • Παροχή στήριξης και συμβουλευτικής σε επίπεδο επαγγελματικού προσανατολισμού σε όλους τους εφήβους της Πάρου σε συνεργασία με εξειδικευμένους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και σχολεία.
  • Στήριξη των τμημάτων επαγγελματικής κατάρτισης του ΔΙΕΚ ΣΥΡΟΥ στην Πάρο και συνεργασία με τη Διεύθυνσή του.
  • Ενέργειες για τη Δημιουργία / Ίδρυση Ειδικού Νηπιαγωγείου και Δημοτικού σχολείου.
  • Στήριξη των εκπαιδευτικών (αναπληρωτών και μονίμων) που διορίζονται στην Πάρο σε θέματα όπως η παροχή ή εξεύρεση στέγης σε συνεργασία με τα συνδικαλιστικά τους όργανα.
  • Τέλος θα διεκδικήσουμε την ίδρυση Εσπερινού Λυκείου (Γενικού ή Επαγγελματικού) με ενέργειες προς τους αρμόδιους φορείς εφόσον υπάρχουν κτηριακές υποδομές.

2.6 Πολιτισμός

Ο πολιτισμός υπήρξε διαχρονικά και παραμένει ένα από τα πιο ισχυρά χαρακτηριστικά της ταυτότητας της Πάρου, είτε αυτό αφορά στο παρελθόν και στα μνημεία του, είτε αφορά στο σήμερα. Τα μνημεία της αρχαιότητας αλλά και μεταγενέστερων εποχών (Βυζάντιο, Νεότερη Εποχή) είναι πολλά και μεγάλης αξίας.

  • Σκοπεύουμε ως Παράταξη να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία και ανάδειξη των μνημείων αυτών μέσω της εντατικοποίησης της συνεργασίας με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού (Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων) και της σύναψης προγραμματικών συμβάσεων με αυτές, κάτι που έχει αμεληθεί ιδιαίτερα από την παρούσα Δημοτική Αρχή, αντίθετα από την πρακτική άλλων νησιών των Κυκλάδων.
  • Θα ενισχύσουμε τις πρωτοβουλίες που έχουν την ίδια στόχευση, όπως είναι αυτές της ΑΜΚΕ για την προστασία και ανάδειξη των Αρχαίων Λατομείων Μαρμάρου στο Μαράθι, και θα αξιοποιήσουμε τη διαγνωσμένη διάθεση πολλών φίλων της Πάρου να συμβάλουν με χορηγίες στην υποστήριξη ανάλογων πρωτοβουλιών. Θα θέσουμε επίσης στο επίκεντρο των προσπαθειών μας την ανάδειξη των πολύ μεγάλων-αρχαιολογικού ενδιαφέροντος- θέσεων στο Αρχαίο Νεκροταφείο, στο Ασκληπιείο και στο Δήλιο, στις Κουκουναριές και στον λόφο του Κέφαλου και πάντοτε σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.
  • Θα αναλάβουμε σημαντικές πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του πολιτισμού ως κεντρικού πυλώνα, μαζί με το περιβάλλον, του τουριστικού προϊόντος της Πάρου, μέσα από ένα εκτεταμένο δίκτυο συνεργασιών που επεξεργαζόμαστε.
  • Θα υποστηρίξουμε σθεναρά την παραγωγή πολιτισμού στην Πάρο σήμερα, τόσο στο πεδίο του λαϊκού πολιτισμού όσο και σε αυτό του σύγχρονου. Σκοπεύουμε να αναδείξουμε τις πολύ σημαντικές πτυχές της λαϊκής μας παράδοσης, όπως η μουσική, οι χοροί, τα πανηγύρια, οι καθημερινές πρακτικές.
  • Θα είμαστε αρωγοί σε κάθε σοβαρή προσπάθεια του σύγχρονου πολιτιστικού γίγνεσθαι, στα φεστιβάλ, στις θεατρικές ομάδες, στις χορωδίες, στους εκθεσιακούς χώρους, στην πολιτιστική εκπαίδευση.

Παράλληλα θα ενισχύσουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο τις πολιτιστικές υποδομές του νησιού.

  • Θα υποστηρίξουμε σθεναρά και σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού την αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και τη μελλοντική επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου.
  • Θα προωθήσουμε την αξιοποίηση του Φραγκομονάστηρου ως Βυζαντινού Μουσείου.
  • Θα ενισχύσουμε τη συντήρηση και αναβάθμιση των υπαρχόντων δημοτικών χώρων πολιτισμού (Αγροτολέσχη Μάρπησσας, αίθουσες Νηρέα και Αγ. Αθανασίου στη Νάουσα κλπ.).
  • Τέλος, θα επιδιώξουμε την κατασκευή ενός νέου μεγάλου και σύγχρονου Πολιτιστικού Κέντρου, η έλλειψη του οποίου είναι πολλαπλά αισθητή στην Πάρο εδώ και πολλά χρόνια.

Ως Δημοτική Αρχή σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε στο πλαίσιο του Δήμου Επιτροπή Πολιτιστικής Στρατηγικής, η οποία θα χαράζει τις γενικές κατευθύνσεις της πολιτικής του Δήμου στον πολιτισμό.

Η ΚΔΕΠΑΠ ως επίσημος φορέας εφαρμόζει την πολιτιστική πολιτική του Δήμου κι εποπτεύει την πολιτιστική εκπαίδευση στην Πάρο, είτε αυτό είναι το εικαστικό εργαστήρι, είτε το ωδείο, είτε οποιοσδήποτε άλλος φορέας.

2.7 Αθλητισμός

Θα μεριμνήσουμε για την κατασκευή ενός σύγχρονου Κλειστού Γυμναστηρίου της Πάρου στο Ζευλάκι της Παροικίας, αθλητικών εγκαταστάσεων στο Αγροκήπιο της Νάουσας και στο γήπεδο της Μάρπησσας, ανοιχτού κολυμβητηρίου και άλλων απαραίτητων αθλητικών χώρων σε όλες τις Κοινότητες του  νησιού μας, επιδιώκοντας να καλύψουμε τις τεράστιες καθυστερήσεις της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής στην ανάπτυξη των απολύτως απαραίτητων σημαντικών αθλητικών υποδομών στο νησί.

Θα προωθήσουμε επίσης την δημιουργία υπαίθριων χώρων άθλησης σε δημοτικές και άλλες ελεύθερες περιοχές.

2.8 Πρωτογενής – Δευτερογενής Τομέας

Αποδίδουμε τεράστια σημασία στην ανάπτυξη του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα της οικονομίας στο νησί μας καθώς και διασύνδεσή τους με τις τουριστικές υπηρεσίες που αποτελούν τον κορμό της οικονομικής μας δραστηριότητας. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζουμε:

  1. Τη δημιουργία γραφείου αγροτικής μέριμνας, το οποίο σε συνεργασία και με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό θα ασχοληθεί την υποστήριξη των νέων και των υφιστάμενων παραγωγών, με την παροχή συμβουλευτικής στη διοχέτευση της αγροτικής παραγωγής στην αγορά, ενημερωτικές δράσεις για τη σημασία των βιολογικών προϊόντων, παροχή κινήτρων για συμμετοχή ντόπιων παραγωγών σε εκθέσεις τροφίμων κ.α..
  2. Την προώθηση και προβολή των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων με την υποστήριξη και ενίσχυση ομάδων παραγωγής αγροτικών και μεταποιημένων προϊόντων, την προώθηση τοπικών προϊόντων σε εστιατόρια και ξενοδοχεία του νησιού μας, την ενεργοποίηση του αγροτουρισμού με καταγραφή των παραγωγών που μπορούν να τον υποστηρίξουν και να τον προωθήσουν κ.α..
  3. Την ανάπτυξη σχεδίου διαχείρισης του νερού που αποτελεί ζήτημα κρίσιμης σημασίας για την Πάρο λόγω της στενότητας των υδάτινων πόρων γενικότερα αλλά και της μεγάλης σπατάλης στον ευρύτερο τομέα του τουρισμού.
    Είναι απαραίτητη η σύνταξη σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΠ και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ενός συνολικού σχεδίου διαχείρισης του νερού που θα λάβει υπόψη του όλες τις πτυχές του προβλήματος (επιφανειακά και υπόγεια νερά, αφαλατώσεις, ανακυκλωμένο νερό, υδρευτικές, αρδευτικές και άλλες ανάγκες κλπ.) και στο πλαίσιο του οποίου θα οριστούν οι κανόνες για τη χρήση του.
    Μέχρι την ολοκλήρωση του σχεδίου διαχείρισης σκοπεύουμε να εισηγηθούμε μέτρα περιορισμού της σπατάλης και εξορθολογισμού της χρήσης του νερού με βάση τις πραγματικές προτεραιότητες και να συμβάλουμε στην εφαρμογή τους. Ειδικά για την αρδευτική χρήση του νερού, που είναι ιδιαίτερης σημασίας για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, θα υποστηρίξουμε την ανάπτυξη της χρήσης του ανακυκλωμένου νερού με τη δημιουργία των αντίστοιχων υποδομών.
  4. Τη συνεργασία με τον Σύλλογο Αλιέων για την επίλυση προβλημάτων σχετικών με την επαγγελματική τους επιβίωση.
  5. Την προστασία και ενίσχυση της αλιείας μέσω δράσεων όπως η δημιουργία ιχθυοκοιτίδων σε βραχονησίδες περιφερειακά του νησιού για εμπλουτισμό των αλιευμάτων και ανάπτυξη υποβρύχιας δραστηριότητας, η ενημέρωση σχετικά με τους βέλτιστους τρόπους αλιείας και προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η ανάπτυξη προγράμματος αναβάθμισης περιφερειακών νησίδων και αποκατάστασης βιοποικιλότητας και θαλασσίου περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ.

2.9 Τουρισμός

Ο τουρισμός αποτελεί και θα εξακολουθήσει να αποτελεί τα επόμενα χρόνια τον βασικό πυλώνα της οικονομικής δραστηριότητας στην Πάρο. Πρόθεσή μας είναι να τον ενισχύσουμε περαιτέρω, μέσα από την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος που προσφέρουμε ως προορισμός και να τον εντάξουμε σε ένα πλαίσιο αειφορίας, ώστε να μπορεί να αποδώσει τα οφέλη του μακροπρόθεσμα στον τόπο μας αποτρέποντας τους κινδύνους που συνεπάγεται η ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη. Πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου ότι η τουριστική ανάπτυξη της Πάρου οφείλεται στα ιδιαίτερα στοιχεία της φυσιογνωμίας της.

Στο πλαίσιο αυτό η Παράταξή μας έχει θέσει τους εξής άμεσους στόχους:

  1. Τον ανασχεδιασμό της τουριστικής πολιτικής του Δήμου. Αυτός θα γίνει μέσω της συστηματικής καταγραφής των ισχυρών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Πάρου που είναι συμβατά με ένα ηπιότερο αναπτυξιακό μοντέλο (π.χ. πολιτισμός, περιβάλλον) και των βασικών αδυναμιών που έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια (προβλήματα υπερτουρισμού), και σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (αρμόδια Υπουργεία, Φορείς Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, επαγγελματίες του τουρισμού, Κοινωνία των Πολιτών). Βασικοί άξονες της νέας τουριστικής πολιτικής είναι:
    • Έμφαση στην περιβαλλοντική και πολιτιστική αξία της Πάρου με ανάδειξη και προβολή μνημείων ιδιαίτερης σημασίας (π.χ. ανάδειξη Αρχαίων Λατομείων στο Μαράθι, δημιουργία Γεωπάρκου, πολιτιστικοί περίπατοι, κυκλαδίτικα μοναστήρια).
    • Διεύρυνση της τουριστικής περιόδου.
    • Προώθηση με σχεδιασμό και συνεργασίες εναλλακτικών μορφών τουρισμού (αγροτουρισμός, συνεδριακός, θρησκευτικός, γαστρονομικός, περιπατητικός, θαλάσσιος, αθλητικός κλπ.).
    • Προώθηση του τουρισμού εμπειριών.
    • Προσέλκυση υψηλού μορφωτικού επιπέδου τουριστών.
    • Ενσωμάτωση των σύγχρονων αρχών της προσβασιμότητας στο δημόσιο και τον ιδιωτικό χώρο.
    • Βελτίωση βασικών Υπηρεσιών (υγεία, καθαριότητα, λειτουργικότητα οικισμών και χώρων πύκνωσης δραστηριοτήτων, υπηρεσίες υποδοχής).
    • Δημιουργία κέντρων πληροφόρησης επισκεπτών.
    • Ανάπτυξη συστήματος ψηφιακών ξεναγών.
  1. Τον ανασχεδιασμό της επικοινωνιακής πολιτικής του Δήμου στον τομέα του τουρισμού, ώστε να αναδειχθεί με τον πιο σύγχρονο τρόπο το ανανεωμένο τουριστικό προϊόν που θέλουμε να προβάλουμε.
  2. Τη συνεργασία με τους επαγγελματίες του τουρισμού ώστε να βρεθούν οι αναγκαίες συγκλίσεις στην κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και της αναβάθμισης του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ασκούνται οι συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Μεσοπρόθεσμος στόχος μας είναι η οργανωμένη ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού, μέσα από συνέργειες Κρατικών – Δημοτικών – Ιδιωτικών Φορέων, με συντονιστή της προσπάθειας αυτής τον Οργανισμό Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMMO) που σκοπεύουμε ως Δημοτική Αρχή να δημιουργήσουμε σύντομα αξιοποιώντας το σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο (Νόμος 4875/2021)και τις σχετικές διαθέσιμες χρηματοδοτικές πηγές για τον σκοπό αυτό. Η εφαρμογή ενός βιώσιμου τουριστικού μοντέλου εκτός του ότι αποτελεί την σύγχρονη αναπτυξιακή τάση διεθνώς, θα αποτελεί, όπως φαίνεται μελλοντικά το βασικό κριτήριο χρηματοδότησης τουριστικών επιχειρήσεων και κρατικών δράσεων.

Εναλλακτικές μορφές τουρισμού στο Πάρκο Πάρου

2.10 Περιβάλλον

Το φυσικό και το δομημένο περιβάλλον της Πάρου, που αποτελεί μαζί με τον πολιτισμό τον σημαντικότερο πλούτο της, απειλείται πλέον σοβαρά και είναι απαραίτητο να ληφθούν ριζικά μέτρα για την προστασία του, ώστε να μην αλλοιωθεί καταστρεπτικά η φυσιογνωμία του νησιού μας. Είναι αναγκαίο η περαιτέρω ανάπτυξη του τόπου να ελεγχθεί και να τεθούν κανόνες που θα διασφαλίζουν ένα βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές. Προσβλέπουμε και θα διεκδικήσουμε:

  • Τη θεσμοθέτηση μέτρων αποτροπής της ανεξέλεγκτης δόμησης με αιχμή την υπόθεση των λεγόμενων «Στρατηγικών Επενδύσεων».
  • Την κατά το δυνατόν συντομότερη εκπόνηση του νέου Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου που θα εκσυγχρονίσει το υφιστάμενο ΓΠΣ και θα προβλέπει την υιοθέτηση και εφαρμογή ενός προστατευτικού και αποδεκτού από την κοινωνία πλαισίου στις χρήσεις γης και την εντός και εκτός σχεδίου δόμηση.
  • Την αναβάθμιση της Υπηρεσίας Δόμησης και Περιβάλλοντος του Δήμου που από τις αρχές του 2023 λειτουργεί και με την αρμοδιότητα της έκδοσης οικοδομικών αδειών, με σκοπό να επιτελεί με επάρκεια και εντός εύλογου χρονικού πλαισίου το βαρύ έργο της.
  • Την προστασία του ιδιαίτερου τοπίου μας και την καταπολέμηση της ασυδοσίας στις παραλίες από επιχειρηματίες που δεν σέβονται τους νόμους και τις συμβάσεις που υπογράφουν.
  • Την προστασία των ξεχωριστών στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού, των προστατευόμενων περιοχών (υγροβιότοπων, natura), της άγριας χλωρίδας και πανίδας, του θαλάσσιου περιβάλλοντος αλλά και των αρχαιολογικών χώρων.
  • Την αποτροπή της εγκατάστασης βιομηχανικών ανεμογεννητριών στο νησί, αναζητώντας βιώσιμες εναλλακτικές ΑΠΕ οι οποίες δεν θα έχουν καταστρεπτικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην οικονομία του τόπου.
  • Την ενδυνάμωση του περιβάλλοντος μέσα από συντονισμένες δράσεις με αρμόδιους φορείς, συνεργαζόμενες ομάδες πολιτών και σχολεία, όπως δενδροφυτεύσεις, αναδασώσεις και αισθητικές παρεμβάσεις με ενδημικά φυτά σε δημοτικές και κοινόχρηστες περιοχές, προστασία και αποκατάσταση ξερολιθιών, παλιών πατητηριών, πηγαδιών καθώς και την αποκατάσταση, συντήρηση, ανάδειξη και χαρτογράφηση των μονοπατιών κ.α.
  • Τη λειτουργία του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Πάρκου στον Αϊ-Γιάννη Δέτη στο πλαίσιο των καταστατικών αρχών του και την ανάδειξή του σε κέντρο πρότυπων περιβαλλοντικών δράσεων, μεταξύ των οποίων και η δημιουργία φυτωρίου κυκλαδικής χλωρίδας.

βιωματικό εργαστήρι ξερολιθικών μικροφραγμάτων στον Καβουροπόταμο

2.11 Τεχνικές Υποδομές

Η συνεχής βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών του νησιού είναι προϋπόθεση της συνέχισης της οικονομικής του ανάπτυξης, της διασφάλισης της ποιότητας ζωής των πολιτών και των επισκεπτών αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και της φυσιογνωμίας του. Εκτός της επέκτασης του διαδρόμου του αεροδρομίου και της κατασκευής του νέου terminal, που αποτελούν μεγάλες δημόσιες επενδύσεις στην Πάρο, όπως επίσης και σημαντικών έργων υποδομής που αναφέρονται στους αντίστοιχους τομείς (υγεία, απορρίμματα, εκπαίδευση, πολιτισμός, αθλητισμός), ο σχεδιασμός μας για την αναβάθμιση των υποδομών αφορά:

Α. Υποδομές Ύδρευσης – Αποχέτευσης

Στη ΔΕΥΑΠ επιτελείται αξιόλογο έργο επέκτασης και εκσυγχρονισμού των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης ένεκα των σημαντικών προσπαθειών της Διεύθυνσης και του προσωπικού της. Το έργο αυτό θα το υποστηρίξουμε και θα το επεκτείνουμε δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα του εξορθολογισμού της διαχείρισης των υδάτινων πόρων σε επίπεδο νησιού, των αφαλατώσεων και της επαναχρησιμοποίησης του επεξεργασμένου νερού για αρδευτικούς σκοπούς.

Στο πλαίσιο αυτό θα επιδιώξουμε:

  • Τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου αποχέτευσης Λευκών – Κώστου και αναβάθμισης της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων Μάρπησσας.
  • Την ολοκλήρωση της μελέτης του δικτύου αποχέτευσης και της ΜΕΛ των περιοχών Αγκαιριάς και Αλυκής.
  • Την κατασκευή νέων μονάδων αφαλάτωσης.
  • Την επέκταση των έργων ΑΠΕ που σχεδιάζει η ΔΕΥΑΠ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των εγκαταστάσεών της.

Β. Λιμενικές Υποδομές

Το Master Plan του λιμανιού της Παροικίας στην τελική του μορφή θα αποτελέσει τη βάση για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του, σε συνδυασμό με αναγκαίες επεμβάσεις βελτίωσης των χερσαίων υποδομών (χώροι αναμονής, σύνδεση με ΚΤΕΛ κλπ.) και γενικότερης αναβάθμισης της εικόνας στην είσοδο του νησιού. Η έγκριση όμως του Master Plan θα πρέπει να γίνει με σεβασμό στις απόψεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και των Εναλίων Αρχαιοτήτων, όπως επίσης και μεγάλου μέρους της κοινωνίας για τη διατήρηση της φυσιογνωμίας της περιοχής μπροστά από το πάρκο του Αγίου Νικολάου.

Η διαχείριση και ανάπτυξη των άλλων λιμενικών εγκαταστάσεων στο νησί θα επιδιώξουμε να γίνει με ισορροπία ανάμεσα στις αναπτυξιακές ανάγκες του τόπου και με σεβασμό στη φυσιογνωμία του, πάντοτε στο πλαίσιο της νομιμότητας και της διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία. Οι εγκαταστάσεις αυτές περιλαμβάνουν:

  • Το εμπορικό λιμάνι στο Καμινάκι, για το οποίο πρέπει να προωθηθούν τα επόμενα μελετητικά στάδια, αφού όμως αντιμετωπιστούν τα ζητήματα της χερσαίας πρόσβασης.
  • Το καταφύγιο τουριστικών σκαφών στη Νάουσα, του οποίου η αδειοδότηση εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια, κυρίως λόγω της αβελτηρίας της Δημοτικής Αρχής.
  • Τα αλιευτικά καταφύγια στον Αμπελά, στο Πίσω Λιβάδι και στην Αλυκή, για ορισμένα από τα οποία έχουν ανακύψει τεχνικής φύσεως προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Γ. Οδικές υποδομές και υποδομές στάθμευσης

Οι οδικές υποδομές θα εξεταστούν στο πλαίσιο της συνολικής κυκλοφοριακής μελέτης σε επίπεδο νησιού. Στόχος είναι η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός της υπάρχουσας υποδομής, ώστε να αναβαθμιστεί η λειτουργία του οδικού δικτύου. Σε όσες περιπτώσεις προκύψει η ανάγκη διάνοιξης νέων οδικών αξόνων ως των μόνων λύσεων για την αντιμετώπιση μεγάλων κυκλοφοριακών προβλημάτων θα προωθήσουμε με γρήγορες διαδικασίες τις αντίστοιχες τεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες.

Όσον αφορά στις υποδομές στάθμευσης θα επιδιώξουμε την αγορά και την ενοικίαση από τον Δήμο των αναγκαίων εκτάσεων στο πλαίσιο μιας συνολικής θεώρησης του προβλήματος της στάθμευσης επίσης σε επίπεδο νησιού.

Δ. Ανέγερση σύγχρονου και προσβάσιμου Δημαρχείου, που να καλύπτει τις ανάγκες των υπηρεσιών του Δήμου και να παρέχει ένα φιλικό και ασφαλές περιβάλλον τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πολίτες.

Για όλες τις νέες υποδομές θα ετοιμάσουμε με μεθοδικότητα και σφιχτά χρονοδιαγράμματα φακέλους μελετών ώστε να διεκδικήσουμε χρηματοδοτήσεις από το Πρόγραμμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και τα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021 – 2027.

3

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΕΜΑΣ;

ΕΠΕΙΔΗ:

  • Διαθέτουμε ένα συγκροτημένο και συνεκτικό πρόγραμμα με χρονοδιαγράμματα, άμεσους αλλά και μακροπρόθεσμους στόχους αλλαγών σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων της ζωής μας με βάση σοβαρό σχεδιασμό, μελέτες και σημαντικές πρωτοβουλίες.

  • Διαθέτουμε ένα εξαιρετικό στελεχιακό δυναμικό με γνώση κι εμπειρία των προβλημάτων από όλο το ηλικιακό φάσμα. Φρέσκα πρόσωπα με νέες ιδέες και κυρίως τα κότσια για να τις εφαρμόσουν στην πράξη.

  • Είμαστε μια παράταξη πολυσυλλεκτική, ενωτική και πραγματικά ανεξάρτητη από κομματικές δεσμεύσεις.

  • Είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε σοβαρά με όλες τις επαγγελματικές ομάδες, τους συλλόγους και τους φορείς του νησιού μας ώστε να συνδυάσουμε την αποδοτική λειτουργία των επιχειρήσεων και της οικονομίας του τόπου γενικότερα με την τήρηση της νομιμότητας και την προστασία της φυσιογνωμίας του τόπου.

  • Είμαστε η παράταξη του διαλόγου και της σύνθεσης των απόψεων.

  • Η Πάρος έχει ανάγκη την αλλαγή κι εμείς είμαστε η Δημοτική παράταξη που έχει τη δύναμη να φέρει την αλλαγή με ΕΥΘΥΝΗ κι ΕΝΟΤΗΤΑ.